Asger Jorn

                                           Asger Jorn 1914-1973  

Asger Jorn (Asger Oluf Jørgensen) Læreruddannet. Studier på Fernand Légers skole 1936-37. Kunstakademiet 1937-42. Medudgiver af Helhesten 1941-44, gruppen af abstrakt-ekspressionisters tidskrift, der i en mørk tid hævdede fantasiens ret. Krigen umuliggjorde kunsten i at passere grænser og blikket blev vendt mod den nordiske folkekunst, der bl.a. var at finde på Nationalmuseet. Denne kunst følte Jorn var en nær forudsætning for hans egen kunst. I 1948 var Jorn medstifter af Cobra, sammen med kunstnere fra andre lande, særligt Holland og Belgien. Jorn blev i 1951 alvorligt syg af tuberkulose. Forlod i 1953 Danmark og boede de efterfølgende år i bl.a. Albisola i Italien, hvor han arbejdede med keramik, og i Paris. Internationalt gennembrud på Verdensudstillingen i Bruxelles 1958. Fra omkring 1960 malede Jorn 'Modifikationer', der var overmaling af andres værker af ringe kvalitet.


Tog initiativet til at lave kunstgruppen CoBrA. Under 2. Verdenskrig boede Asger Jorn i Danmark. I denne periode var han forelsket i en kvinde, der hed Elna Fonnesbech-Sandberg. Han malede et portræt af hende i billedet Didaska. Titlen består af hendes kælenavn ‟Dida” og hans eget kælenavn ‟Aska”.


Efter 2. Verdenskrig opstod Den Kolde Krig, som varede fra 1950-1989. Under konflikten var USA og Rusland de største fjender. Mange var bange for, at krigen for alvor skulle bryde ud. Samtidig levede Asger Jorn et fattigt liv i Paris og blev kort tid efter indlagt på et sanatorium i Silkeborg med tuberkulose. I den periode malede Asger Jorn Ørnens Ret. Ørnen er mange statsmagters symbol. Her har ørnen to hoveder og hugtænder. Den brøler ud over et mørkt landskab, hvor andre væsner ligger med store skræmte øjne.


Asger Jorn og CoBrA-kunstnerne malede deres allerinderste følelser. Af og til kan man se kunstnernes tanker og sindsstemninger i deres kunst. Farverne, motiverne og måden maleriet er malet på kan være med til at fortælle, om de følelser kunstneren har haft, mens han eller hun malede billedet.