CoBrA                        CoBrA


De var unge, vilde og miskendte. I dag har de eget museum i Holland, og deres værker sælges for store summer verden over.


I år er det 50 år siden, at en lang række kunstnere fra Danmark, Belgien og Holland dannede kunstnersammeslutningen  CoBrA - en banebrydende og nytænkende gruppe af kunstnere. De ville vise verden et nyt kunstudtryk, men de vakte opstandelse og foragelse.

De var unge, vilde, ludfattige og miskendte.

I dag har de deres eget museum i Amstelveen ved Amsterdam i Holland, og deres værker sælges for store summer verden over.

CoBrA blev oprettet i Paris i november 1948. Initiativtagerne var først og fremmest den danske maler Asger Jorn, der var gruppens organisator og bindeled.

De øvrige var den hollandske maler Constant og den belgiske digter Christian Dotremont. Derudover var malerne Pierre Alechinsky, Karel Appel, Corneille og Carl-Henning Pedersen blandt de vigtigste deltagere i aktiviteterne.

Andre danske CoBrA-kunstnere var Else Alfelt, Mogens Balle, Ejler Bille, Henry Heerup og Egil Jacobsen.


Kunstnergruppen  CoBrA tog navn efter de tre landes hovedstæder: Copenhagen, Bruxelles og Amsterdam.Tre år fra 1948 til 1951 holdt de sammen. De var grundlæggende for individualistiske til at indgå i et kollektiv. Men da gruppen var på sit højste, deltog mere end 50 billedkunstnere og forfattere fra omkring 10 lande.


Deres ambition var at lade kunsten revolutionere samfundet. De hentede deres inspiration i den oprindelige kultur. Maskerne, fuglene og monstrene i deres værker var inspireret af børnetegninger, folkekunst og primitiv kunst. Og kunsten skulle have en folkelig appel.

CoBrA-gruppen blev et europæisk kraftcentrum, hvis indflydelse rakte langt.