Michael Kvium

Michael Kvium

født 15. november 1955 i Horsens 

 

Michael Kvium (født 15. november 1955 i Horsens) er en dansk billedkunstner.

Kvium er vokset op i et katolsk hjem og er ud af en børneflok på 8 børn. Han gik på den katolske Sct. Ibs Skole, og hele familien gik sammen til latinsk højmesse hver søndag.

I 1973 fik han job som bladtegner ved Horsens Folkeblad. Her arbejdede han i seks år som karikaturtegner. Her var han bl.a. med til at lave satirebladet Muleposen, hvor lokale nyheder og emner blev fremlagt med en satirisk vinkel.

Kvium blev uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København i 1979-85. Efter i en periode at have pendlet mellem Horsens og København, flyttede han til København.

Det lokale museum i Horsens, Horsens Kunstmuseum, har fulgt Michael Kvium siden han var helt ung og besidder i dag den største samling af Kviums værker.

Sammen med Christian Lemmerz, Sonny Tronborg og Ingunn Jørstad, dannede han performancegruppen VÆRST i 1985. Her lavede de bl.a. kortfilmen Grød. Han arbejdede med opsætningen af gruppens performances, og nogle af temaerne fra disse er senere blev videreudviklet i hans malerier.

De temaer, Kvium tager fat på i sin kunst, er ofte universelt konfliktstof, som forgængelighed, kroppen, psykens afkroge og familieforhold. Han konfronterer med det at være menneske på godt og ondt. Figurerne er ofte androgyne og med ligheder til sine egne ansigtstræk. I løbet af årene har han opbygget sit eget symbolunivers. I mange af værkerne indgår citroner, øjne, blindetegn, hjernemasse og røde pølser, ligesom han ofte beskæftiger sig med tematikker som kroppens deformitet, blindhed, dumhed og lignende emner.

Han er far til barneskuespilleren Jonathan Kvium.                          Bemærk eventuele udsolgte værker!